Ağız ve Diş Bakımı


Ağız diş bakımı deyince dişlerle beraber ağızdaki tüm yumuşak dokuların yani dişeti, dil, yanak mukozası gibi dokuların bütünüyle temizlenmesini düşünmeliyiz. Ağız ve diş bakımı sağlığınız açısından önemli olan alanlar,

Fırçalama
Diş ipi kullanımı
Ağız duşu kullanımı
Çalkalama solüsyonları
Diş taşı temizliği
Hekim kontrolü

Ne tür bir fırça:
Yumuşak ya da orta sert bir fırça tercih edilmelidir. Lekeleri çıkarmak için çok sert fırça kullanmanın diş yüzeylerinde aşınmaya neden olabileceği bilinmelidir. Mümkün olduğunca küçük başlı bir fırça tercih edilmesi fırçanın ağız içinde arka bölgelerde dahi rahatça hareket etmesini sağlar. Elle yapılan doğru bir fırçalama otomatik fırçalara göre daha iyi sonuç verir.

Fırçalama süresi:
Türkiye de yapılan bir araştırmada diş fırçalamamızın ortalama 30 saniye bile sürmediği belirtilmiştir. Oysaki ideal sure ağız diş bakımında 2 dakikadır. Zaman tuttuğunuzda aslında bu 2 dakikanın ne kadar uzun olduğunu göreceksiniz ve fırçalama alışkanlığı doğru olarak edinildiğinde bu süreyi rutin olarak kullanmaya başlayacaksınız.

Kaç kez fırçalanmalı:
Ağız diş bakımı için dişler günde en az 2 kez fırçalanmalı. Bunlardan biri mutlaka gece yatmadan önce olmalıdır. Tükürük akışımızın azalması nedeniyle uyku periyodu ağızda en fazla bakterinin ürediği ve en fazla çürüğün oluştuğu dönemdir. Diğer fırçalama seansı sabah kahvaltısından sonra olmalıdır. Öğle yemeği ve akşam yemeğinden sonra da diş fırçalanması yararlıdır fakat yoğun şehir hayatı bunu pratikte çok mümkün kılmamaktadır:

AĞIZ DUŞU KULLANIMI
Diş ipi kullanmak genel olarak birçok insana zahmetli gelmekte ve düzenli yapmaktan üşenmektedirler. Özellikle köprü altları, imlan çevresi, ortodontik tel takılan dişlerin etrafını temizlemek için ise özel diş ipleri gerekmektedir ki bunların uygulaması ekstra zahmetlidir. Bunların yerine tıpkı arabaları basınçlı su ile yıkayan bir cihaz gibi dişleri basınçlı su ile yıkayan bir cihaz geliştirilmiştir. Bu cihazlara genel olarak ağız duşu diyoruz. Çok fazla marka tavsiye etmiyor olmamıza rağmen dayanıklılık açısından Oral-b nin ürünü olan Oxyjet’i tavsiye ediyoruz. Suyun basıncını ve püskürtme şeklini seçebilmektesiniz.

Nasıl kullanmalıyım?
Suyun basıncını çok yüksek seçerseniz dişetlerini tahriş edip kanatabilirsiniz ve etrafa çok su saçılmasına neden olabilirsiniz. İlk alışma döneminde başınızı hafifçe lavaboya doğru eğerek 1 ve 2 kademelerinde sonraki dönemlerde 3 ve 4 kademelerinde kullanabilirsiniz. Diş aralarını özellikle diş ipi gibi temizlemek için suyu ince şekilde fışkırtma modunda kullanabilirsiniz. Dişleri ve dişetleriyle birleştiği bölgeleri temizlemek için ise püskürtme modunda kullanmanız daha uygun olur.

Su haznesine sadece içme suyu koyarak kullanabildiğiniz gibi bu suyun içerisine bir kapak çeşitli markalarda bulunan ağız çalkalama suyu (Listerine-Oral b- Sensodyne-Colgate vb.) koyabilirsiniz. İçerisinden 4 farklı renkte başlık çıkmakta ve 4 farklı kişinin aynı cihazı kullanmasına olanak vermektedir. İmplant yapılan ve köprüsü bulunan hastalarımıza özellikle tavsiye ettiğimiz bir cihazdır. Doğal dişleri arasında ip kullanmaya üşenen hastalarımıza da tavsiye etmekteyiz. Diş fırçaladıktan sonra bu cihazı kullandığınızda diş aralarından fırçalamayla çıkaramadığınız birçok yiyecek artığının çıktığını göreceksiniz.

DİŞ TAŞI (TARTAR) TEMİZLİĞİ
Yukarıda anlattığımız bütün yöntemler dişlerin çürümesini önlediği gibi tartar oluşumuna da engel olmakta en azından oluşumunu geciktirmektedir. Bütün bunlar düzenli olarak yapılmasına rağmen birçok insanın tükürük yapısından kaynaklanarak diştaşları oluşmaktadır. Halk arasında oluşan diş taşlarının temizletilmesinin zararlı olduğuna dair bir söylenti oluşmuştur. Oysaki bu diş taşları dişeti içerisinde yabancı bir cisim görevi yapmakta ve dişetleri bu yabancı cisimden uzaklaşmaya çalışmakta ve dişeti çekilmesi başlamaktadır. Doğru yöntemlerle diş taşlarını temizlenmesinin hiçbir zararı olmadığı gibi ileride dişlerinizin sallanarak kaybına kadar giden sonuçlara engel olmaktadır.

Ne sıklıkta temizletilmeli:
Öncelikle şu bilinmelidir ki diştaşı oluşmayan insanların ömür boyunca temizletmeye ihtiyacı yoktur. Gereksiz yapılan her müdahale zararlıdır. Eğer diş taşı oluşuyorsa, oluşum sıklığına bağlı olarak 6 ay ile 2 sene arasında temizlik yapılması gerekmektedir. Sigara, çay, kahve sıklıkla tüketen birçok insan dişler üzerinde bu maddelerin oluşturduğu lekeleri diş taşı sanmakta ve çok sık aralıklarla temizlenmesini istemektedir. Bu alışkanlıklarınız devam ettiği müddetçe bu lekelerin çok hızlı bir şekilde tekrar oluşacağını unutmayın. Temizletme gerekliliği konusunda hekiminize danışın, onun tavsiyelerine göre hareket edin.